Start din egen restaurant – dette bør du tenke på

Før du gjør drøm til virkelighet og går til det skrittet å åpne din egen restaurant, er det en del ting du bør tenke over. Restaurantbransjen er en knallhard bransje, som du skal ha litt innsikt i for å lykkes. Du må også være villig til å stå på nesten til alle døgnets tider.En restaurant er «alltid» åpen, og det kan bli lange dager. Presset er enormt, men tilfredsheten når du lykkes er desto større. Det holder dog ikke bare å være genuint interessert i mat. Det er også en økonomisk side og en forretning som skal drives. Har du erfaring innen ledelse, står du bedre rustet.

Skape en lønnsom bedrift

Det skal være lønnsomt å drive forretning. Derfor gjelder det å studere alle utgifter i forbindelse med restaurantdrift. Du skal finne et lokale som lønner seg, og da teller både beliggenhet og pris inn. Her må også kalkuleres eventuelle oppgraderinger som må gjøres. Du må også regne med utgifter til markedsføring.Ta kontakt med en regnskapsfører for å vurdere hvilken organisasjonsform du skal velge. Du er nødt til å ansette personale, så et aksjeselskap vil være et naturlig valg. Deretter må du undersøke andre formelle krav med hensyn til skjenkebevilling og etablererprøven for serveringsvirksomhet. Mattilsynet stiller også strenge krav i samsvar med hygieneregelverket.

Beliggenhet og personale

Beliggenhet er alfa omega når du skal starte en bedrift, og særlig en bedrift innen restaurantbransjen. Du skal være der det er størst gjennomstrømming av mennesker, gjerne ved en hovedgate og aldri tilbaketrukket og gjemt. De beste lokalene koster naturligvis mer, noe som må tas med i beregningen for et sunt budsjett.Deretter skal du søke etter egnet personale, som skal være restaurantens ansikt utad. Her kreves både personlig og yrkesmessige egenskaper, og jo lengre erfaring fra bransjen, desto bedre. Her må du også snakke med regnskapsfører om lønn og vilkår. Gå ikke i baret og betal svart, da kan du fort få problemer.